↑ Return to Tijela zajednice

Predsjednik

OLYMPUS DIGITAL CAMERADr Vladimir Šalamon, sin prof.dr. Tibora Šalamona i Grete Adler Šalamon, rođen je 7.5.1946 u Ivangradu (Berane), Crna Gora. Osnovnu školu završio u Banja Luci. Gimnaziju pohađao i završio u Sarajevu. Medicinski fakultet završio 1971 godine u Sarajevu.

Nakon odsluženog vojnog roka u Beogradu (SOŠ) i Ohridu, kratko radi u Sarajevu i odlazi na specijalizaciju u Bochum (SR Njemačka). Nakon završene specijalizacije iz interne medicine i subspecijalizacije iz gastroenterologije na Bergmannsheil univerzitetskoj klinici (Bochum), vraća se 1982. godine u Novi Sad. Radi na univerzitetskoj klinici u Novom Sadu do 1984. godine, kada prelazi na kliniku Rebro, Zagreb. 1994 godine otvara u Zagrebu internističku – gastroenterološku ordinaciju, gdje i danas radi.

Vrlo aktivan u radu židovskih zajednica u gradovima u kojima je živio. Inicijator i organizator, sa Bencionom Abinunom (Sarajevo), 1992 godine, četiri konvoja s izbjeglicama iz Sarajeva za Split. Tom prilikom je iz Sarajeva izvučeno oko 600 osoba (Srba, Hrvata, Židova i muslimana). Financijsku potporu za realizaciju konvoja je pružio JOINT.

Inicijator i organizator “Bejahad”, židovske kulturne scene iz Zagreba, koja tradicionalno okuplja oko 250-300 Židova s prostora bivše Jugoslavije svake godine, već 13 godina, i koja se smatra jednom od najatraktivnijih i reprezentativnijih manjinskih manifestacija na prostoru regije. Manifestaciju su financijski podupirali JOINT, UNESCO, CEI i brojne hrvatske institucije i privredne organizacije, kao i pojedinci iz zemalja bivše Jugoslavije i inozemstva.

Govori njemački i engleski jezik. Oženjen i otac dvije kćeri.

ZA