AKO TEBE ZABORAVIM

Suizdavači Židovska vjerska zajednica Bet Israel i ugledna nakladnička kuća Litteris objavili su povijesno dokumentarnu knjigu Ako tebe zaboravim koju je priredila Jasminka Domaš.

“Ako tebe zaboravim” priredila Jasminka Domaš

Riječ je o prilogu istraživanja povijesti židovskih obitelji na ovom području s nizom dragocjenih podataka otetih zaboravu bilo da je riječ o kulturi ili gospodarstvu. Ukratko, riječ je o iznimno važnoj trilogiji koja je nastajala kroz dvadeset godina. Prva knjiga nosi naziv Obitelj-mišpaha, druga, Glasovi, sjećanja, život i treća, Ako tebe zaboravim. Sve su objavljene s veoma mnogo fotografija i sličnog dokumentarnog materijala, sveukupno skoro tisuću stranica židovske povijesti na ovom tlu.Kulturni i izdavački poduhvat s kakvim se gotovo nijedna manjinska zajednica u Hrvatskoj ne može pohvaliti.

Prema knjizi Ako tebe zaboravim već su snimljena i dva dokumentarna filma Samo čovjek i Čovjek u svijetlom odijelu prikazana na HRT-u i na Filmskom festivalu tolerancije,a u tijeku su i dogovori s Jasminkom kao scenaristicom da se snimi i dokumentarni film o poznatoj židovskoj obitelji Alexander.