Return to Veliki blagdani

Jom Kipur

Klikni mišem za prikaz PDF dokumenta.
(iz knjige “Židovstvo: život, teologija i filozofija”, rabina dr. Kotela Da-Dona)

 

Jom Kipur, deseti dan mjeseca tišrija, završni je dan novogodišnjih blagdana i vrhunac židovskog kalendarija. Bog prvoga dana nove godine otvara knjigu života i upisuje presude za svakog pojedinca, a zapečatit će ih deset dana kasnije, na dan jomkipurskoga posta, jednake ranijima ili ublažene u posljednji čas pokajničkim osjećajem vjernika. Stoga su tih dana vjernici dužni tražiti oprost od svojih bližnjih koje su tijekom prethodne godine uvrijedili, a dužni su i jedni drugima pružati oprost.

U skladu sa svojim pokajničkim karakterom, Jom Kipur je 24-satni post, dan koji se provodi bez jela i pića, u molitvi i pokajanju. Nadu u dobar ishod Božjeg suđenja vjernici iskazuju odijevanjem bijele odjeće, a u sinagogu dolaze u tekstilnim ili gumenim / plastičnim cipelama, s obzirom da je zabranjeno nošenje kožnate obuće. Zabranjeno je i kupanje, mazanje kremama, spolni odnos i veselje. Održava se i mazkir (obred za spominjanje duša), te zajednica moli poimence da bi duše pokojnih predaka, rođaka i prijatelja pripadnika zajednice Božjom voljom našli mjesto u Gan Edenu (biblijskom rajskom vrtu).

Dan završava molitvom Neila (zatvaranje), jer se u tome času zatvaraju nebeska vrata i završava posljednja mogućnost za pokajanje. Razilazeći se nakon zajedničkog laganog obroka kojim prekidaju post, vjernici čestitaju jedni drugima: ”Dobar upis i dobar pečat (u knjizi života)”.