Return to Kultura

Zbor Mihael Montiljo

Članovi Zbora uvjereni su da glazbom mogu nadahnuti druge na međusobno poštivanje i prihvaćanje, usprkos ili upravo zbog različitosti, te na taj način obogatiti i unaprijediti sebe i društvo.

Logo Zbor Mihael MontiljoProgram Zbora čine židovske tradicionalne, liturgijske, narodne i suvremene skladbe aškenaske, sefardske, orijentalne i izraelske tradicije. Zbor također istražuje i ponovo javnosti predstavlja djela poznatih i ne toliko poznatih hrvatskih židovskih kompozitora, kako bi ih sačuvao od nestanka i podario im novi život. Zborom ravna maestro Miroslav Salopek, izuzetan glazbenik, stalni dirigent Baleta HNK u Zagrebu, i klavirski pratilac istaknutih hrvatskih opernih umjetnika. Predsjednik zbora je Vatroslav Ivanuša.

Zbor nosi ime Mihaela Montilja, dobro poznatog i istaknutog hrvatskog kulturnog djelatnika, ujedno osnivača i doživotnog voditelja zagrebačkog Židovskog zbora, čiji je moto bio stvarati mostova prijateljstva među ljudima, nacionalnostima, vjerskim zajednicama i državama putem kulturnog dijaloga, te širiti hrvatsko ime i kulturu diljem svijeta.

IMG_1939 (Copy)

Miroslav Salopek diplomirao je dirigiranje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 1979. godine. Nakon studija usavršavao se u Weimaru kod glasovitog pedagoga Kurta Masura i u Beču gdje je učio u klasi ugledna dirigenta Otmara Suitnera. Također se usavršavao kod istaknutih hrvatskih dirigenata Lovre pl.Matačića i Milana Horvata.

U Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu bio je angažiran 1974. godine kao korepetitor i potom dirigent u Baletu, a od 1977. godine započinje suradnju s Operom. Prve predstave u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu – operu Mali dimnjačar i balet Giselle dirigirao je 1979. Potom nastavlja raditi u Operi istaknuvši se svojim kreacijama Pikove dame, Krabuljnog plesa, Cavallerije rusticane, Ljubavnog napitka, Nikole Šubić-Zrinjskog i Walküre. Kao asistent dirigenta surađivao je s Lovrom pl. Matačićem u postavljanju opera Orfej i Euridika i Rajnino zlato. Surađivao je s redateljem Danijelom Marušićem na sinkronizaciji televizijskih ekranizacija opera Ero s onoga svijeta, Ekvinocij i Oganj.

IMG_1946 (Copy)

Od 1989. do 1991. godine radio je kao dirigent baleta u Staatstheateru am Gärtnerplatz u Münchenu, gdje je s velikim uspjehom postavio balet La Sirenetta Alessandra Sbordonija. Zapažene uspjehe je postigao i kao pijanist, nastupajući u Münchenu, Rimu i Kijevu. U Odesi je nastupio kao solopijanist u izvedbi Cohenova baleta Zeleni stol, djela koji pripada klasici suvremenog europskog repertoara.

Dirigirao je Bamberškim simfoničarima i Simfonijskim orkestrom iz Solingena, dok je u funkciji zborovođe i asistenta dirigenta sudjelovao 1992. godine na Puccinijevu festivalu u Torre del Lago.

Miroslav Salopek je od jeseni 1991. stalni dirigent Baleta HNK, gdje ravna gotovo svim baletnim predstavama. Njegov repertoar obuhvaća sedamdesetak opera i cijeli klasični balet, poput Orašara, Trnoružice, Labuđeg jezera, Romea i Julije, Giselle, Pepeljuge, Coppélije, Bajadere i drugih. Istakao se svojim kreacijama hrvatskih baleta Đavo u selu i Kraljevo. Godine 1995. ravnao je praizvedbom suvremenih baleta iz projekta Donauballett.

Miroslav Salopek često koncertira kao klavirski pratilac istaknutih hrvatskih opernih umjetnika.

Dan holokausta 2010 (s predsjednikom Josipovićem)