Return to Bejahad u Zagrebu

Kronika

Prvo gostovanje u Zagrebu: listopad 2013.

Prvo gostovanje u okviru Bejahada u Zagrebu počelo je u petak 18. listopada 2013. posjetom sarajevske Jevrejske opštine. Višednevna manifestacija je održana pod naslovom «Jevreji prijatelji Sarajeva – Židovima prijateljima Zagreba». Zajednički je dočekan i proslavljen šabat, kao tradicijski Obiteljski šabat u Bet Israelu. Nakon isteka šabata, u subotu navečer su okupljeni u sinagogi pratili predavanje Jakoba Fincija «Prošlost, sadašnjost i budućnost sarajevske Jevrejske opštine», a nakon predavanja prikazan je u Betovoj galeriji Stella Skopal film Vesne Ljubić «Adio kerida». Program je, uz uvodnu riječ Danka Nikolića, završen u galeriji Stella Skopal u prijepodnevnim nedjeljnim satima, izložbom fotografija «Obnavljanje starog jevrejskog groblja na Kovačićima – od 1997. do danas»

 

Drugo gostovanje u Zagrebu: prosinac 2013.

Drugo gostovanje u okviru Bejahada u Zagrebu počelo je u petak 20. prosinca 2013. posjetom dviju srbijanskih židovskih općina: beogradske i novosadske. Višednevna manifestacija započela je Obiteljskim šabatom u sinagogi i šabatnom večerom u obližnjem hotelu Westin, jer se zbog brojnosti gostiju večera nije mogla prirediti u Betovim prostorijama. U zasebnom odjelu restorana s košeriziranim posuđem, u obroku tjestenine u umaku, lososu s povrćem i desertu s voćem i sladoledom uživali su gosti i domaćini okupljeni oko desetak velikih stolova. Osobita čast za domaćina, zagrebačkog rabina dr. Kotela Dadona s obitelji, bila je ugostiti tom prigodom beogradskog rabina Isaka Asiela s obitelji. Rabini i predsjednici okupljenih židovskih općina održali su pozdravne govore, u kojima je bilo mnogo radosti primjerene šabatnome slavlju, ali i mnogo dubokih pouka vezanih uz tjedni odsječak iz Tore. Osobitim oduševljenjem dočekali su svi nazočni nekoliko spontanih tradicijskih pjesama koje su otpjevali članovi Srpsko-jevrejskog pevačkog društva «Braća Baruh».

Program je nastavljen u subotu u 20 sati u Hrvatskom Glazbenom Zavodu, koncertom Srpsko-jevrejskog pevačkog društva «Braća Baruh» i Jevrejskog Kamernog Orkestra, pod ravnanjem dirigenta Stefana Zekića. Oduševljena publika, pretežno ali nipošto isključivo sastavljena od pripadnika zagrebačke židovske zajednice, burno je pozdravila izvedbu niza kompozicija komponirane i tradicijske židovske glazbe, te pravoslavne liturgijske glazbe. U prijepodnevnim nedjeljnim satima program je nastavljen u hotelu Westin, uz uvodnu riječ predsjednika beogradske židovske općine dr. Rubena Fuksa, prikazivanjem filma «Jevreji naši sugrađani». Zvaršetak gostovanja obilježen je u Betovoj galeriji Stella Skopal otvorenjem izložbe «Pravednici», uz pozdravnu riječ predsjednika novosadske židovske općine Nenada Fogela, ujedno i autora izložbe. Ova mobilna izložba u malo znakovitih riječi i u slikama prikazuje Pravednike s područja bivše Jugoslavije, odnosno nežidove koje je za spašavanje Židova tijekom Holokausta izraelska ustanova Yad Vashem odlikovala priznanjem «Pravednik među narodima svijeta». Katalog izložbe nosi podnaslov «Putujuća izložba o dobrim ljudima», a u većem broju primjeraka na dar ga je tom prigodom dobila Betova knjižnica,