Return to Tijela zajednice

Glasnogovornica

jasminka_domas

Jasminka Domaš živi i radi u Zagrebu kao novinarka Vanjskopolitičke redakcije Hrvatskog radija. Članica je HDP-a i PEN-a. Uvrštena je u Hrvatsku književnu enciklopediju. Jedna je od rijetkih židovskih spisateljica u Hrvatskoj,a pojedina su joj književna djela objavljena i na njemačkom, engleskom, talijanskom, češkom i slovenskom.

Djela su joj predstavljena na Interliberu, Sajmu knjiga u Puli, Leipzigu, Frankfurtu, Jeruzalemu, Lecceu, Bruxellesu, Parizu, Washingtonu…

Autorica je desetak dokumentarnih filmova, radila je i kao suradnica u Zakladi poznatog redatelja S. Spielberga Vizualna povijest-svjedoci holokausta.

Zapažen je i njezin doprinos međureligijskoj suradnji i zauzimanju za ljudska prava. Suradnica je više teoloških fakulteta u Hrvatskoj na kojima predaje judaizam. Više od dvadeset godina na Prvom programu Hrvatskog radija objavljuje priloge iz judaizma u emisiji Duhovna misao.

Od stručnih književnih kritičara za svoja djela dobija najviše ocjene. Objavila je : Obitelj-Mišpaha, Tjedne minijature slobode, Šabat šalom, Biblijske priče-prinos razumijevanju biblijskih značenja, romane Rebeka u nutrini duše, Knjiga o ljubavi ili kako sam srela Anu Frank i roman Nebo na zemlji.

Zatim je objavila i knjige: Kabalističke poruke, 72 Imena, dvojezičnu hrvatsko englesku zbirku poezije Poetski mistik, Židovska meditacija-istraživanje mističnih staza judaizma te knjigu priča na osnovi istraživanja židovske usmene tradicije I Bog moli.Uskoro objavljuje novu zbirku pjesama na hrvatskom i engleskom jeziku pod nazivom Žena sufi.

U novinama objavljuje i kratke priče , također u američkom elektroničkom časopisu Dr. Nora Gold  te u međunarodnom elektroničkom časopisu Logos,a nedavno  njezin književni rad predstavljen je  i  u časopisu Most, udruženja useljenika iz bivše Jugoslavije u Izraelu.

Jedna je od trideset dvije autorice iz svijeta uvrštene u antologiju ženske židovske kratke priče pod nazivom Pegla i dijamanti. Njezina priča Omnibus uskoro u Izraelu izlazi i na hebrejskom jeziku.

Jedan je od utemeljitelja Židovske vjerske zajednice Bet israel, glasnogovornica je i članica Vijeća Bet Israela.