Return to Iz medija

Novi Bejahad Zagreb

Novi Bejahad Zagreb,
20 – 22.12.2013.

(Objavljeno na Web stranici Jevrejske opštine Zemun — na istoj stranici je i galerija fotografija s Bejahada)

Kada Predrag Matvejević, neko sa tako velikim ugledom izjavi da je: “Židovska kulturna scena Bejahad možda najbolja međunarodna kulturna manifestacija koja se održava u Hrvatskoj.“ I da: „Od Korčulanske škole do Bejahada nema tako jake scene sa sudionicima najvišega ranga, odista svjetskoga ugleda.”, onda se mora biti ponosan na činjenicu da je i Jevrejska opština Zemun ponovo sudionik ove značajne manifestacije. Sumirajući proteklih 13 godina sa oduševljenjem se sećamo, bar mi koji smo od prvih dana pratili Bejahad, Murtera, gde je sve i započelo. Iako smo tada bili okruženi policijskim bedemom nismo ni jednog trenutka sumnjali u iskreno prijateljstvo hrvatskog naroda. Pisac ovih redova bez straha je sa suprugom šetao po lokalnoj rivi, koju je krasio spomenik partizanskom pokretu. Ni tada, 1999. godine, nismo mogli, a ni hteli, da propustimo priliku da posetimo najlepši stari grad na Jadranu, Šibenik. Po mišljenju samih učesnika Bejahad u Murteru bio je možda najbolji od svih ostalih trinaest. Ne toliko po sadržaju, koji je bio izvanredan, koliko po velikom olakšanju što se nekada jedinstvena jugoslovenska jevrejska zajednica ponovo okupila na jednom mestu. Od tada, svake godine Bejahad je rastao, preko Brača, Hvara i Opatije, sve do jevrejskog punoletstva (Bar micve), koju je obeležio u Puli 2012. godine.

Finansijska kriza koja sve pogađa smanjila je ove godine „format“ Bejahada. Alfa i omega svih proteklih godina, dr Vladimir Šalamon, nije se dao omesti, već je udahnuo svež vazduh u pluća ove bez sumnje značajne manifestacije. Bejahad se preselio u Zagreb, a Zagreb je otvorio srce da nas prihvati. Najpre je u oktobru gost Zagreba bila Sarajevska jevrejska zajednica, da bi na isteku 2013. gosti Bejahada bili Jevrejske opštine Beograd i Zemun.

Susret je započeo u hotelu Westin obiteljskim šabatom. Svečana atmosfera, kako i priliči šabatu, bila je prilika da se stari znaci ponovo sretnu i popričaju. Takvu priliku nije hteo da propusti ni Miša Blam koji je pozvao prisutne da se pridruže koncertu Jevrejskog kamernog orkestra zakazanog za subotu u Hrvatskom Glazbenom Zavodu uz učešće, između ostalih, i hora „Braća Baruh“ pod upravom maestra Stefana Zekića. Uz prisustvo visokih zvanica iz kulturnog i političkog života Zagreba, te brojnih posetilaca, zajednički koncert je pobrao sve simpatije. Pažljivo odabran repertoar, vrhunski umetnici, izvanredno izvođenje, posebno nastup maestra Zekića, ostavio je sve prisutne bez daha.

Nedelja je bila rezervisana za predavanje predsednika Saveza jevrejskih opština Srbije i projekciju filma „Jevreji – naši sugrađani“, delo grupe autora pod idejnim vođstvom Jovana Rakovića. Predavanje dr Fuksa, odnosno njegova konstatcija da je sudbina jevrejskih zajednica na prostoru ex Jugoslavije više nego upitna, dovelo je do želje pojedinaca da se uključe u diskusiju. Zakazano otvaranje izložbe o pravednicima odložilo je širu i dužu raspravu za neki novi susret, možda baš u Beogradu. Galerija „Stella Skopal“ Židovske zajednice „Bet Israel“ bila je domaćin izložbe o pravednicima sa prostora Jugoslavije i prilika da se predstavi najnovija knjiga u izdanju Jevrejske opštine Zemun pod naslovom „Holokaust u Jugoslaviji“. Goste na otvaranju izložbe pozdravio je Nenad Fogel, koji uz Milana Fogela iz Izraela potpisuje autorstvo izložbe. Nenad Fogel je istakao da je knjiga osmišljena tako da jasnim i istinitim činjenicama posluži kao uvod za razumevanje istorijskih uslova koji su doveli do stradanja skoro cele jevrejske zajednice u bivšoj Jugoslaviji.

Prof. dr Ivo Goldstein iz Zagreba, autor teksta o genocidu nad Židovima u NDH, bio je počasni gost na otvaranju izložbe. Trenutno na dužnosti ambasadora Hrvatske u Parizu, dr Goldstein je izrazio veliko zadovoljstvo što je učestvovao u ovom projektu. Zahvaljujući se na hrabrosti svim jugoslovenskim pravednicima naglasio je da onaj koji je spasao najviše Jevreja sa ovih prostora još uvek nije dobio zasluženo priznanje. Apelovao je na sve koji mogu da pomognu da podrže njegovu ideju da Jad Vašem Medaljom pravednika kolektivo nagradi Partizanski pokret. Aplauz prisutne publike bio je najbolja potvrda da će svako u okviru svojih mogućnosti podržati ovaj značajni predlog.

Na kraju možemo zaključiti da je novi „Bejahad u Zagrebu“ ispunio očekivanja. Za sledeću godinu dr Šalamon je pripremio bogat program. Od 19 – 21.02.2014. godine u Zagrebu će se predstaviti “Židovski Berlin” u saradnji sa Goethe Institutom u Zagrebu, Njemačkim veleposlanstvom u Hrvatskoj, Centrum Judaicum Berlin i Bet Israelom. U martu/ožujku 2014. godine na programu je “Židovski Beč” u saradnji sa Austrijskim Kulturnim Forumom Zagreb, Austrijskim veleposlanstvom u Hrvatskoj i židovskim institucijama grada Beča. U aprilu/travnju 2014. godine je već potpuno definisan program “Židovski Prag” u saradnji sa Češkim veleposlanstvom u Hrvatskoj i židovskom zajednicom Praga.

Nama ostaje da poželimo puno uspeha dr Šalamonu i novu Bar micvu „Bejahada u Zagrebu“.
Zabeležio: Nenad Fogel