Bejahad 2013., važna obavijest

banner_glava_01

Dragi prijatelji,

Ušli smo u mjesec travanj/april, u vrijeme kada se pojavljuju prve informacije za “Bejahad”! Prošle godine je realiziran “Bar Micva Bejahad” kojim smo uspješno obilježili 13 godina postojanja manifestacije. Rezultati rada “Bejahad” scene su u proteklom periodu nadmašili sva očekivanja i po broju gostiju i po broju aktivnih sudionika kao i po odjeku  koji je manifestacija izazvala. Po mišljenju brojnih gostiju ali i promatrača, bila je to manifestacija na koju članovi židovskih/jevrejskih zajednica sa prostora bivše Jugoslavije mogu biti vrlo ponosni!

Sadašnje javljanje nema za cilj analizu dosadašnjeg rada. Razlog je složenost ekonomskih prilika u regiji, odakle dolazi oko 80% gostiju. Ekonomske neprilike pogađaju veliki broj stanovništva, samim tim i Židove/Jevreje. Suočeni s krizom, mišljenja smo da bi 2013. godine veliki broj dosadašnjih gostiju s prostora Jugoslavije bio onemogućen posjetiti ovogodišnji festival. Unatoč vrlo korektne ponude vlasnika Arena turista iz Pule, gdje bi se trebao održati ovogodišnji “Bejahad”, boravak u hotelu ili hotelima krajem 8. mjeseca 2013. godine bi bio izuzetno otežan, obzirom na cijene, za koje možemo reći da su korektne, ali i vrlo vjerojatno, teško plative za veliki broj potencijalnih gostiju. Sigurni smo da bi se okupilo oko 80-90 gostiju, ali to bi bio značajno manji broj gostiju nego do sada i to nikako ne bi korespondiralo sa pojmom “bejahad” (zajedno)! Bio bi to elitistički susret za one koji si to mogu priuštiti, a elitizam je potpuno stran ideji vodilji našeg festivala! Stoga smo odlučili,  u ovakvim prilikama, solidarizirati se sa brojnim članovima zajednica i prijateljima, koji ne bi bili u mogućnosti doći ove godine i “preskočiti” ovogodišnji susret!

Reakcije mnogih sa kojima smo se susretali ovih mjeseci i koji su čuli za ova naša razmišljanja i odluku, bila je razočarenje ali i razumijevanje za našu odluku. Svi smo zajedno svjesni da ovim diskontinuitetom gubimo jednu od značajnih kvaliteta rada naše scene, ali ako drugačije ne može biti, …

Dobili smo i mnogo sugestija za eventualni ovogodišnji susret, ali iz svih dobronamjernih prijedloga i želja proizlazi značajan pad kvalitete rada scene. Vrlo dobro znamo koliko je znanja i silnog htijenja uloženo u dosadašnji rad kako bismo dostigli visok stupanj kvalitete rada ali i ugled “Bejahada”, te ne možemo pristati na olako proigravanja svega onoga na što smo ponosni i što bismo sigurno redukcijama i improvizacijama značajno ugrozili.

Sigurni smo da će naše osjećanje pripadnosti Židovstvu/Jevrejstvu  i ovom prilikom nadvladati probleme sa kojima se susrećemo i da ćemo se i ove godine susretati na raznim događanjima i imati prilike o svemu popričati.

 

Srdačan pozdrav,
Dr. Vladimir Šalamon