Gostovanje židovske kulturne scene Bejahad u Sarajevu

Gostovanje židovske kulturne scene Bejahad u sklopu projekta „Židovska kultura u Europi-Zagreb“ ostat će upamćeno kao iznimno vrijedno iskustvo.

Jedan od najistaknutijih intelektualaca u Hrvatskoj Slavko Goldstein održao je predavanje o Židovima u Zagrebu kroz vrlo slikovit pregled događaja od prvih doseljavanja, zlatnog razdoblja integracije ranih tridesetih godina do Holokausta i stradavanja zajednice te današnjih napora da se revitalizira život u židovskim općinama.

U svojem uvodnom govoru dr. Vladimir Šalamon istaknuo je značenje suradnje između svih židovskih zajednica u regiji i razmjenu iskustava kako bi našle svoj put u budućnost.

Poznata novinarka i publicistkinja Vlasta Kovač dala je izvrstan pregled, kronologiju časopisa Omanut odnosno Novi omanut uz zahvalnost glavnom uredniku Branku Poliću za njegov nenaplativ trud i znanje. Vijest o njegovoj smrti sve nas je ražalostila, jer Branko je bio neprocjenjivo vrijedan znalac svih mogućih podataka, uz to duhovit na njemu svojstven način i vjeran i dobar prijatelj.

Gospodin Branko Lustig i Nataša Popović govorili su o djelovanju Festivala tolerancije, a prikazan je i dokumentarni film o govoru mržnje u medijima koji je na sve ostavio težak dojam. No navečer je, zahvaljujući neiscrpnom talentu kompozitora Alfija Kabilja održan koncert za pamćenje. A svi, i gosti i domaćini, uživali su u divnoj izložbi fotografija Davora Golla koje svjedoče o životu Židovske vjerske zajednice Bet Israel.

Jasminka Domaš govorila je iskustvu manjinskog pisca, o okvirima koji su ponekad postavljeni upravo zato da bismo ih naučili svladati i micati, povezujući ono specifično s globalnim.

(osvrt Jasminke Domaš)

 


 

Evo nekih fotografija s gostovanja Bejahada u Sarajevu. No, prije nego pogledate fotografije, pročitajte intervju kojeg je dr. Vladimir Šalamon dao sarajevskom Oslobođenju: