Međunarodni dan sjećanja na Holokaust

Auschwitz

28. siječnja svečano je obilježen u Saboru u nazočnosti zastupnika, ministara, predstavnika vjerskih zajednica, diplomata. A prvi put na takav događaj u Sabor su bili pozvani i predstavnici Židovske vjerske zajednice Bet Israel i Židovske općine Zagreb.


U svojem govoru predsjednik Sabora Josip Leko i predsjednik RH Ivo Josipović istaknuli su da gospodarska kriza u Europi i svijetu prijeti jačanjem ideologije koja je dovela do holokausta te poručili da se širenje mržnje ne smije zanemariti.
Predsjednik Ivo Josipović izrazio je pijetet prema svim žrtvama holokausta, među ostalim je rekao da treba razmisliti o obeštećenju obitelji koje su stradale i kojima je oduzeta imovina.
Podsjetio je da je šest milijuna ubijenih Židova rezultat zločinačke politike vođene u Njemačkoj na koju nije ostala imuna ni Hrvatska i dodao :“ Jasenovac je najveći spomenik zla koji ne smijemo zaboraviti „.
Podsjetio se i onih koji su imali hrabrosti oduprijeti se ideologiji mržnje. I predsjednik Sabora Josip Leko naglasio je da ni jedan narod ni država ne smiju zanemariti širenje mržnje te da je hrvatski narod već jednom platio cijenu totalitarne ideologije. Posebno su bile dojmljive njegove riječi „Obraćam vam se prije svega kao čovjek, duboko i snažno potresen zločinima o kojima sam slušao, čitao, gledao filmove,a to je presudno utjecalo na moje političke, i ljudske stavove, opredjeljenja i vrijednosti“.

— Jasminka Domaš