Predsjednik i tajnik Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog posjetili Bet Israel

Predsjednik i tajnik Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog posjetili Židovsku vjersku zajednicu Bet Israel u Zagrebu

Mons. dr. sc. Vlado Košić, predsjednik Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog, i prof. dr. sc. Jure Zečević, tajnik istoga Vijeća pohodili su u utorak 16. travnja 2013. Židovsku vjersku zajednicu Bet Israel u Hrvatskoj. U srdačnom druženju s domaćinima, rabinom dr. sc. Kotelom Dadonom, predsjednikom vjerskog odbora Bet Israela Aleksandrom Mihaelom Srećkovićem i glasnogovornicom Jasminkom Domaš, gosti su razgledali prostore Zajednice na Mažuranićevom trgu br. 6 i u razgovoru se upoznali s djelovanjem Zajednice, njenim aktivnostima i aktualnostima, a razmijenjeni su i prigodni darovi.

Sastanak 16.4. Bet IsraelSudionici susreta su odgovarali i na pitanja prisutnih novinara. Istakli su da je ovaj bilateralni susret članova dviju vjerskih zajednica jedan od izraza uzajamnog poštivanja i otvorenosti za međusobnu suradnju u bilateralnim i u multilateralnim međureligijskim okvirima. Susret je istovremeno i izraz želje dviju vjerskih zajednica da budu konstruktivni i kohezioni čimbenik hrvatskog društva i znakom zdravih odnosa u njemu. Gospodin rabin, dr. sc. Kotel Dadon, u ovoj je prigodi priopćio da će Židovska vjerska zajednica Bet Israel u svojstvu domaćina pozvati vjerske zajednice u Hrvatskoj na Deveti međureligijski susret Visokih predstavnika vjerskih zajednica u Hrvatskoj, vjerojatno u svibnju, nakon što se sa svima usuglasi termin.

Domaćini i gosti su potom u ozračju povjerenja i srdačnosti podijelili iskustvo blizine i kod zajedničkog stola, blagujući košer hranu pripremljenu na tradicionalni židovski način.