Edukacijsko jutro

U ponedjeljak 15. studenog 2021. održan je program “Edukacijsko jutro” Festivala tolerancije iz ciklusa predavanja stručnjaka pod nazivom “Židovska svakodnevica i antisemitizam u Europi”. Program je nastao u suradnji s Veleposlanstvom Savezne Republike Njemačke i u okviru manifestacije “1700 godina židovskog života u Njemačkoj”. U programu su sudjelovale gđa. Marina Chernivsky, psihologinja i bihevioristica, te gđa. Jasminka Domaš, nagrađivana hrvatska spisateljica, novinarka i znanstvenica.

U mjesecu u kojem se prisjećamo Kristalne noći (Kristallnacht), predavačice iz Njemačke i Hrvatske održale su izlaganja o židovskoj svakodnevici danas i kroz povijest u Njemačkoj i u Hrvatskoj te su se posebno osvrnule na problem antisemitizmu u Europi i važnosti njegova suzbijanja. Gđa. Chernivsky govorila je o pozitivnim stranama židovskog života u Njemačkoj, o organizaciji života izvan židovskih općina, o politizaciji, o umjetnosti i kulturi te o sprečavanju antisemitizma. Gđa. Domaš govorila je o štetnosti predrasuda prema Židovima čiji je izvor u nepoznavanju židovske vjere, kulture i povijesti te o antisemitizmu novijeg doba.

Program je bio namijenjen učenicima srednjih škola i njihovim profesorima, a sudjelovalo je više od 350 učenika i profesora iz škola diljem Hrvatske – iz Elektrostrojarske obrtničke škole iz Zagreba, Tehničke škole iz Daruvara, Prve riječke hrvatske gimnazije iz Rijeke, Obrtničke i tehničke škole iz Dubrovnika, Škole za medicinske sestre Mlinarska iz Zagreba, Tehničke škole za strojarstvo i mehatroniku iz Splita, Prve gimnazije iz Varaždina, Ekonomske i turističke škole iz Daruvara, III gimnazije iz Zagreba, Ekonomske škole Mije Mirkovića iz Rijeke, Njemačke međunarodne škole iz Zagreba, Gospodarske škole iz Varaždina, Gimnazije Antuna Gustava Matoša iz Zaboka, Gimnazije Eugena Kumičića iz Opatije i Ekonomske škole iz Vukovara.

Udruga Festival suvremenog židovskog filma započela je s provođenjem programa edukacije o holokaustu pod nazivom „Edukacijska jutra“ još 2009. godine. Do danas je u programima sudjelovalo preko 35.000 učenika te su predavanja održana više od 100 puta u 6 zemalja. Tijekom godina program je uspostavio globalnu mrežu partnera i razvio svestrane inicijative, uključujući obrazovne programe, niz panel diskusija, dječjih opera i izložbi. Učenici osnovnih i srednjih škola imaju rijetku i jedinstvenu priliku proučavati holokaust i druge genocide kroz niz iznimnih programa uz sudjelovanje preživjelih holokausta te domaćih i inozemnih stručnjaka. Tijekom 2020. godine udruga je razvila edukativnu mrežnu platformu pod nazivom Dijalogija – pričajmo o tome s ciljem otvorenog obrazovanja i pružanja inovativnih praksi u digitalnom dobu. Platforma je dobila preporuku Agencije za odgoj i obrazovanje i Ministarstva znanosti i obrazovanja te nudi besplatne filmove, didaktičke materijale te arhivski materijal s prethodnih programa Festivala, uz online predavanja, panele i diskusije u živo. Programi na platformi doprinose zaštiti, jačanju i promicanju ljudskih prava i temeljnih sloboda, očuvanju sjećanja na holokaust i promicanju svijesti o europskom identitetu i demokraciji. Tematski pokriva područja edukacije o holokaustu, integraciji izbjeglica u društvo, prevencije vršnjačkog nasilja, a od ove školske godine biti će dostupni i programi i materijali vezni uz područje integracije osoba s invaliditetom i integracije Roma.