Što su nama Židovi?

Niz događaja koji će se pod nazivom “Židovska kultura u Europi” održati od 19. veljače do 10. travnja u Zagrebu predstavljen je u četvrtak 13. veljače u Kući Europe u Zagrebu. Organizatori događaja su Veleposlanstvo Republike Njemačke, Veleposlanstvo Republike Austrije, Austrijski kulturni forum i Goethe-Institut Kroatien te Židovska vjerska zajednica “Bet Israel”.

Manifestacija će biti otvorena večeras, 19. veljače, u Goethe Institutu u Zagrebu tribinom “Židovski Berlin – Beč – Prag danas”. Tijekom veljače, tj. od 19. do 21., odvijat će se program “Židovska kultura u Berlinu”.

Od 18. do 20. ožujka niz se nastavlja predstavljanjem židovske kulture u Beču, a od 8. do 10. travnja bit će predstavljena židovska kultura u Pragu.

Program je dostupan u elektroničkom obliku na adresi www.bet-israel.com.

Predstavljajući program, predsjednik židovske vjerske zajednice “Bet Israel” dr. Vladimir Šalamon istaknuo je kako je osnovni cilj projekta jačanje kulturnog identiteta Židova u Hrvatskoj. Drugi je promocija i afirmacija tolerancije, solidarnosti, poštovanja drugog i drugačijeg te promocija i afirmacija interkulturalnosti, tj. pozitivan doprinos kulturnoj globalizaciji.

Dr. Šalamon je dao kratak prikaz djelovanja židovske zajednice u Zagrebu i Hrvatskoj, te najavio neke aktivnosti u drugoj polovici godine.

Na predstavljanju su govorili i voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević, u ime Savjeta za nacionalne manjine RH, pokrovitelja događaja, predsjednik Aleksandar Tolnauer, njemački veleposlanik Hans Peter Annen, austrijska veleposlanica Andrea Ikić-Böhm i češki veleposlanik Martin Košatka.

Ambasadori Njemačke i Češke te austrijska veleposlanica su naglasili kako nacisti nisu uspjeli u naumu da zatru Židove u Europi. Dapače, židovske zajednice rastu, a projekti koji se ovdje najavljuju, zahvaljujući okretnom, budnom i neumornom organizatoru dr. Šalamonu (od 1999. vodi, što smo već isticali, židovsku kulturnu scenu ”Bejahad”, što na hebrejskome znači ”zajedno”) te dobroti sponzora i suorganizatora, dokaz su budućnosti židovskoga života unatoč nepojmljivim zločinima holokausta.

Program svjedoči i o važnosti suživota, o nužnosti dijaloga vjera, odnosno svjetonazora i kultura. Štoviše, priredbe su simbol EU, dakle, interkulturalnosti jer samo zločesta osoba manjine može smatrati manje vrijednim grupama.

No, nama se na Autografu čini da će ovaj program biti i naše ogledalo: ma koliko god se partneri iz EU trudili, postoji opasnost da mediji, naša kulturna javnost i šire građanstvo zanemare obavezu da se točke programa dostojno poprate, reklamiraju i posjete.

Kulturna suradnja traži ravnopravnost, pa stoga: smijemo li Židove i njihovu kulturu smatrati manje važnom? Sporednom? Nužnom u kontekstu obavezne političke korektnosti? Ne! To bi tek bio skandal, kao što je skandalozna svađa Židova u Hrvatskoj koja sprečava, među inim stvarima, obnovu ili realizaciju toliko potrebnog ”Projekta Praška” u centru Zagreba, tik do Trga bana Jelačića, gdje su ustaše minuciozno i s neviđenom perfidijom i mržnjom porušili prekrasnu sinagogu, na čijem mjestu sada netko vodi privatni biznis na sramotu svih onih koji to dopuštaju i godinama mirno promatraju.

Imamo povod i imamo obavezu da se pitamo: što su nama naši Židovi? Ja ću vam reći: Papa Franjo je u povodu obilježavanja 75. godišnjice Kristalne noći, napada na Židove i njihovu imovinu u Njemačkoj, u izjavi solidarnosti židovski narod nazvao “starijom braćom” katolika. Da, Židovi su naša braća, i sestre, i otac i mater. A obitelj je svetinja.

Stoga, moja obitelj, Židovi, imaju nešto važno reći i mi to moramo pažljivo saslušati. Ovo je, dakle, taj program naše istine, ako je istina da nam je stalo do dijaloga i do suživota.

Program počinje u srijedu, 19. veljače, okruglim stolom “Židovski Berlin – Beč – Prag danas” u Goethe Institutu; na njemu će sudjelovati predstavnici židovskih muzeja u Beču i Pragu te drugih židovskih institucija.

Svečano otvorenje prati izložba “Od Bospora do rijeke Spree – turski Židovi u Berlinu” u organizaciji zaklade Neue Synagoge Berlin – Centrum Judaicum. Program u Goethe Institutu obuhvaća i predstavljanje knjige “Titove naočale: Povijest moje naporne obitelji” glumice i redateljice Adriane Altaras.

Dio programa koji se odnosi na Berlin pokazat će i dokumentarni film “Na nebu, pod zemljom” redateljice Britte Wauer.

U ožujku se fokus programa seli na Beč, kada će u Gliptoteci HAZU biti otvorena izložba fotografija “Beč danas: fotografije iz židovske sadašnjosti” Josefa Pollerossa; u Art-kinu Grič bit će upriličena projekcija dokumentarnog filma “Call me a Jew” Michaela Pfeifenbergera te u Muzeju Mimari izložba “Svjetlosni kaleidoskop” 74-godišnjeg židovskog slikara Jakova Bararona.

O Židovima u Pragu zagrebačka će kulturna publika saznati iz igranog filma “Colette” renomiranog češkog filmaša Milana Cieslara u kinu ‘‘Europa“ u travnju. Slijedi otvorenje izložbe fotografija “Suvremeni Josefov” o istoimenoj praškoj četvrti, te edukativne izložbe “Franz Kafka” o životu i djelu svjetski poznatoga praškog pisca, kojom će prilikom u židovskoj zajednici ‘‘Bet Israel“ biti upriličeno i uvodno predavanje glumca Jirija Kudele na temu “Povijest židovskih općina u češkim zemljama”. Program završava 10. travnja koncertom “Jidiš u troje” u Muzeju Mimari.

Šalom!